DAG 03: @cizenbayan

Uzunca bir süredir @kurbaapirens(@sekslisozluk) hakkındaki genel tepkisizlik nedeniyle, başka kimseyi konu etmiyor, başka konulara el atmıyorum.

Çünkü @kurbaapirens(@sekslisozluk) Twitter’daki,Facebook’taki, sosyal ağlardaki en büyük tehlikedir. Bu kişi tivit çalmak, sahte hesap açmaktan çok daha öte şeyler yapıyor, insanlara gerçek hayatta erişip, büyük zararlar veren eylemler sergiliyor. Geçmişi incelendiğinde, arkasında çok sayıda mağdur bıraktığı ve bu mağdurların elinden “başkaları @kurbaapirens(@sekslisozluk)’in tuzağına düşmesin diye internette uyarı yazıları yazmak”tan başka bir şey gelmediği görülebiliyor:

@kurbaapirens(@sekslisozluk)’in mağdurlarının yazdıklarını gösteren Google aramasını lütfen inceleyin, dikkatle okuyun.

@kurbaapirens(@sekslisozluk)’in Twitter’daki macerasını ve marifetlerini(taciz, tehdit, şantaj, tivit çalma vd.) öğrenmek için ise şu yazımı okumakla işe başlayabilirsiniz.

İşte uzunca bir süredir @kurbaapirens(@sekslisozluk) tehlikesine karşı insanları uyarmak ve yeterli bir tepki/bilinç oluşuncaya kadar diğer kişi ve konulara el atmamak kararım maalesef “diğer kişiler”in pek işine geldiği için @kurbaapirens(@sekslisozluk) konusunda insanları(özellikle saf genç kızları) uyarma çabasına bilerek destek vermiyorlar. Twitter’da çok büyük kitlelelere erişme olanağı olan bu kişiler, bu bilinçli tepkisizleriyle insanları uyarma konusunda sonuç alamamamı ve bu konuya saplı kalarak bir kısır bir döngü içine düşmemi bekliyor, istiyorlar.

@kurbaapirens(@sekslisozluk)’in marifetleri yanında tivit çalmak, sahte hesap açmak lafı bile edilmeyecek kadar küçük “suç”lar olsa da hatta @gokhanbeter bile @kurbaapirens(@sekslisozluk) yanında pek masum kalsa da maalesef insanlar “bana dokunmayan yılan bin yaşasın” düşüncesiyle, kendilerinin ya da yakınlarının başına bir şey gelmediği için(ve gelmeyeceği düşüncesiyle) @kurbaapirens(@sekslisozluk) tehlikesine tepkisiz, duyarsız, kör, sağır kalıyor, -klişe olacak ama- 3 maymunu oynuyorlar.

Bu koşullarda(@kurbaapirens/@sekslisozluk halen her gün onlarca kızı tuzağına düşürmek için her yöntemi dener ve maalesef birçok saf genç kız bu tuzağa düşerken) “şu kişi (ç)alıntı tivit yazıyor”, “bu kişi sahte hesap açmış” diye yazmak bir insan olarak cidden tuhafıma ve ağırıma gidiyor. Ama ne yazık ki bu kısır döngüyü bir şekilde kırmak ve eskisi kadar yoğun olmasa da, @twitdedektif hesabının asıl amaç, kaygı ve işlevleri çerçevesinde yazmaya devam etmek zorundayım.

Bekleyen çalışmalar içinde ilk elime gelen @cizenbayan hakkında olandı. Hızlıca gözden geçirip, yayınlıyorum.

DAG 03: @cizenbayan

@cizenbayan’ın yazdıklarından geyik içerikli mention’ları, “başım ağrıyor”, “çakırkeyifim” gibi durum bilgilerini, Fizy, Youtube linki ve fotoğraf paylaşımlarını çıkarınca kalan görece az sayıda tivitin çoğu da sözlük siteleri, mizah dergileri, filmler, kitaplar vb. kaynaklardan “devşirme”.

Çok önceleri (ç)alıntılarını yayınlamıştım, kendisi de şu linklerde görülebilecek yanıtları vermişti:

http://tl.gd/6ls5is ve http://tl.gd/6me6p7

Bu yazılarda savunduğu düşüncelerden birkaçına yeri gelmişken cevap vermek isterim.

@cizenbayan:

@twitdedektif gayet acikladim herkesin
Aklina gelebilecek seyler, ne onlari sozluklere yazanlar einstein ne de ilk soyleyenler onlar, cok siradan herkesin aklina gelebilecek seyler. Bugun bana taktiginiz gibi baskasina taksaniz 100lerce sey bulursunuz cunku bu
Normal ve insanlari karalamak icin yeterli bir sebep degil

(http://tl.gd/6me6p7)

@twitdedektif:

“Herkesin aklına gelebilecek şeyler” yazarak nasıl bu kadar takipçi ve TV programlarına konuk olacak kadar şöhret edindiniz? Herkes gibi yazıyorsanız sizi 25.000+ takipçili bir Twitter fenomeni(!) haline getiren sır nedir? Niye bazıları 35, 258, 2184 takipçideyken sizin 25.000+ takipçiniz var? Nereden buldunuz?

“…ne de ilk soyleyenler onlar…”

İlk söyleyenlerin onlar olmaması onlardan alıp yazmayı meşru hale getirir mi? Örneğin, hırsızdan çalmak ahlaki ve yasal mıdır? Ayrıca ben bulabildiğim en eski kaynağı koyuyorum, daha eskisi varsa gönderin, asıl kaynak olarak onu koyayım.

“…bana taktiginiz gibi baskasina taksaniz…”

@kurbaapirens(@sekslisozluk) dahil, hiç kimseye “takmış” değilim(Onu sürekli konu etmemin nedenini yukarıda da bir kez daha açıkladım zaten. ). Blog ve Twitter’da kimlerin ve nelerin konu edildiğine bir bakın; sadece sizi yazmış değilim. Benzer yöntemlerle benzer sonuçlar elde etmiş herkesi hiçbir ayrım gözetmeden, tamamen tarafsızca yazıyorum, yazarım. Hiç ama hiç kimsenin ayrıcalığı yok. En beğendiğim, özgünlüğüne en güvendiğim yazarların bile (ç)alıntı yazdıklarına dair yeterli örnek bulduğum an yazarım. Elinizde başka (ç)alıntıcılara dair bilgi ve örnek varsa lütfen paylaşın; incelerim ve doğrularsam yazarım.

@cizenbayan:

…Daha once benim yazdigim tivitlerin cok benzerlerini baskalarinin yazdigini gordum. Bence bu cok normal. Ayni ulkede yasayan ayni yas gruplarinda benzer sosyal cevrelerden insanlariz. Ayni kitaplari okuyor ayni filmleri izliyor benzer kulturde yetisiyoruz. Ortalama zeka seviyesine sahip bir insanim ve benim aklima gelen baskasinin da aklina gelebilir. Burda izafiyet teorisi gelistirmiyoruz. Gulup egleniyoruz. Bence amac bu. …

….

Kaldi ki ben aklima bisi gelip yazmadan once sozluk sozluk acaba biri bunu yazmis mi die aramak zorunda da degilim. Burdan follower basina para almiyorum veya biri tivitimi begenince bi kazancim da olmuyor. Amac beraber gulup eglenmek… (Tamamı: http://tl.gd/6ls5is)

@twitdedektif:

Bu açıklamanızı Kadir’e ilettim, o bile inanmadı. “Daha önce biri yazmış mı diye aramak zorunda değilim” diyen, daha önce yazılmış şeyleri hiçbir vicdani ve ahlaki kaygı taşımadan, kendine aitmiş gibi yazmaya kılıf uyduruyordur. Özgün yazma kaygısı olan, asgari düzeyde dürüstlük, ahlak ve vicdan sahibi olan insanlar -en azından herkesin aklına gelebilecek şeyleri- yazmadan önce “Acaba daha önce yazılmış mıdır?” diye aratır, yazılmışsa -mümkünse- kaynağıyla birlikte onu iletir ya da yazmaktan vazgeçer. Ya da tüm çabasına rağmen istemeden yazdıysa, fark ettiği an siler.

Dürüst, ahlaklı, vicdanlı, kendine saygısı olan insan; sözlüklerde, mizah dergilerinde, kitaplarda okuduklarını, filmlerde duyduklarını sanki kendisi düşünmüş, kendisi üretmiş, kendi eseriymiş gibi, hiçbir kaynak göstermeden yazıp, bol RT ve ileride maddi çıkara dönüşebilecek bol takipçi ve şöhret edinmez.

Binlerce kişilik bir kitleye anında erişebilmenin kişisel(şöhret, ilgi, iletişim ve ilişki kurulabilecek insan seçeneğinde büyük artış, yeni iş olanakları, çevre/ortam genişliği vb.) ticari(reklam, pazarlama, halkla ilişkiler vb.) siyasi/ideolojik(propaganda, örgütleme, kamuoyunu yönlendirme vb.) ve benzeri getirileri olduğunu bilmezden gelmek, bunlar için değil “sırf eğlence/geyik” için yazıyormuş görünmek de ayrı bir etik dışılık değil mi?

Sanırım bu kadar açıklama yeter. DAG serisi tamamlandığında bu seriye dahil olanların nasıl çok takipçi ve bol RT elde edip “fenomenimsi” olduklarını açıklamak düşüncesindeyim.

Aşağıdaki örnekleri -@cizenbayan’ın bizi görmek istediği saflık, bönlük, enayilik düzeyine geçici olarak inerek- (ç)alıntı değil klişe, herkesin aklına gelebilecek şeyler gibi kabul etsek dahi; bunları kullanarak fenomen(!) olmak, bu tivitler(ve başka “ince” etkinlikler) sayesinde elde edilmiş 10.000+ takipçi ölçü alınarak çok izlenen TV programlarına konuk edilmek vicdana sığar mı? Siz inanıyor musunuz tüm bunların sırf eğlence için yapıldığına?

ÖRNEK 01:

KAYNAK 01:

(Ç)ALINTI 01:

ÖRNEK 02:

KAYNAK 02:

(Ç)AL-DEĞİŞTİR 02:

ÖRNEK 03:

KAYNAK 03:

(Ç)ALINTI/KLİŞE 03:

ÖRNEK 04:

KAYNAK 04:

(Ç)AL-DEĞİŞTİR 04:

ÖRNEK 05:

KAYNAK 05:

(Ç)AL-DEĞİŞTİR 05:

ÖRNEK 06:

KAYNAK 06:

(Ç)AL-DEĞİŞTİR 06:

ÖRNEK 07:

KAYNAK 07:

(Ç)ALINTI 07:

ÖRNEK 08:

KAYNAK 08:

(Ç)ALINTI 08:

ÖRNEK 09:

KAYNAK 09:

(Ç)ALINTI 09:

ÖRNEK 10:

KAYNAK 10:

(Ç)ALINTI 10:

Yazının hazırlandığı sıradaki güncel örneklerden bazıları aşağıda( Şimdi bakılsa başka yeni (ç)alıntılar da bulunabilir.):

(@cizenbayan’ın sıkı bir  incisozluk takipçisi olduğunu hatırlatalım.)

(@cizenbayan büyük olasılıkla yukarıdaki yazıyı okuyup ondan sonra yazmış bu tiviti. Tiviti yine yazabilir ama linkini de paylaşabilirdi en azından.)

http://twitter.com/RamizAga/status/44691226900967425

NOT 1: Gerekirse çok daha fazla sayıda örnek bulunabilir. (İlk yazılan 10+ örnek de bu yazıya dahil edilmedi.)

NOT 2: Tüm yazılar ve tivitler için olduğu gibi,  bu yazıda da hatalar ve eksikler bulunabileceğini baştan kabul eder, tüm iyi niyetli düzeltme ve ekleme taleplerinin takdirle karşılacağını belirtirim.

NOT 3: Tüm yazılar ve tivitler için olduğu gibi, eğer @cizenbayan bu yazı ile ilgili bir açıklama gönderirse -hakaret vb. içermezse- aynen bu yazının altında yayınlanacaktır.

KISA URL: http://bitly.com/mWxYFM


Yorum bırakın